SMK blogger
Wilhelm Freddie

Screenshot fra udstillingsiden på smk.dk

SMK digital | 3.mar.2009

Flip ud med Freddie

Så er Freddie i luften! SMK Digital har barslet med et såkaldt mikro-site fyldt med film, kunsthistorier og spil samt masser af information om den aktuelle udstilling på museet. Sitet, der ikke er så lille endda, giver dig mulighed for at undersøge kunstneren Wilhelm Freddie fra snart sagt alle vinkler og kanter. Og han er ikke kedelig!

Ligning uden løsning
Freddie går ikke op, og det er heller ikke meningen. I den del af Freddie sitet, kaldet ”Om Freddie og hans kunst”, som jeg har stået for, forsøger jeg ikke at udtømme eller forklare Freddie som en entydig figur. I stedet dykker jeg ned i nogle tematikker, der for mig at se, er både centrale for og interessante i Freddies kunstneriske produktion.

”Om Freddie og hans kunst” er den første prøve på SMK Digitals Kunsthistorier, der i slutningen af 2010 lancerer formidling af i alt 30 kunstnere og deres værker. En af grundtankerne i det kommende univers er at skabe korrespondancer, dvs. forbindelser, på kryds og tværs mellem kunstnere, værker, motiver og perioder både i og udenfor museets samlinger. I 2010 vil man derfor kunne rejse rundt i et større netværk af kunstnere og tematikker. I denne første pilot med kun en enkelt kunstner, koncentrerer kunsthistorierne sig om Freddie.

Revolutionær gentleman
Både Freddie selv og hans kunst er fyldt med modsætninger og interessante historier. Hans kunstneriske intention var revolutionær og samfundsomstyrtende, mens han selv altid fremstod som ulasteligt klædt gentleman. Indholdet i hans værker var dybt alvorligt ment, men humoren lå oftest lige under overfladen, og han var aldrig selvhøjtidelig. Han var fortvivlet over aldrig at blive forstået, men insisterede på, at det ikke var muligt at forstå hans værker. Han fortæller gerne længe og åbent om sig selv og sin kunst, men han udvælger nøje historierne og fortæller altid de samme (Se eksempler på dette i en række film om Wilhelm Freddie på Dansk Kulturarv). Der kunne nævnes mange flere eksempler på modsætninger, men det vil du sikkert opdage, når du dykker ned i hans univers.

Flip ud!
At han ikke er sådan lige at få styr på, gør ham ikke mindre kedelig – tværtimod. Dette gælder i høj grad også hans værker. De virker umiddelbart fortællende, fordi vi genkender ting, figurer og landskaber. Men når vi prøver at udrede en historie af værket, så går den ikke op og, som nævnt, er det heller ikke meningen. Dette er endnu et vilkår, der gør det sjovt at fordybe sig i Freddies univers. Her får man, om jeg så må sige, lov til at flippe ud sammen med Freddie. Alt er simpelthen tilladt, alt kan ske – her er der ikke noget, der er hverken for uvirkeligt eller bizart.

For mig er det dejligt befriende at beskæftige mig med Freddies verden. Men hov, hvad hulen var det lige jeg skrev? Brugte jeg vitterlig ordet ”befriende” – det lyder jo nærmest som taget ud af en programerklæring for surrealismen!

Hvad synes du?
Jeg er meget spændt på, hvordan du derude vil opleve og bruge vores digitale Freddie site. Vi vil naturligvis teste forskellige brugergruppers reaktioner på sitet, men du er også mere end velkommen til at skrive dine kommentarer her på bloggen. Ordet er fuldstændig frit ,og jeg er faktisk interesseret i, hvad du mener om alt fra designet til indholdet i mine tekster. Kan du finde rundt? Giver udvalget af teksterne om Freddie mening for dig? Hvad bruger du mest; filmene, teksterne eller den interaktive udstillingsguide og hvorfor? Osv.

Kommentarer, gode råd og ideer vil blive brugt i den videre udvikling af vores kommende og langt mere omfattende udgaver af Kunsthistorier.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo