SMK blogger

©

Bag om | 28.sep.2011

Innovation trods viden...

Vi opdager kun det, der allerede er på kortet.

Amerika blev opdaget, da Christopher Columbus i bogstaveligste forstand sejlede uden for søkortet! På trods af al samtidens viden om søruter og på trods af sine kaptajners og mandskabers modstand. Tilsvarende ville  Ferdinand Magellas ekspedition for fem århundreder siden ikke være sket, hvis han havde lyttet til sine kompetente navigatorer – og Stillehavet havde stadigt været stille.

Jagten på de radikale innovationer
Denne observation er helt grundlæggende for at forstå, hvorfor det kompetente teknokrati, der præger den moderne organisation, privat som offentlig, systematisk unddrager sig de radikale innovationer, alle sukker efter. Enhver dygtig analytikers drift går i retning mod den rigtige svar. At afdække verden og sætte den i system. Problemet opstår, når verdens kompleksitet stiger – når verden ikke kan indeholdes i den "korrekte analyse". Udfordringerne fra en verden i stadig hastigere forandring, den rasende globalisering, miljøproblemer, digitaliseringen af alt, urbanisering, forbrugernes skiftende holdninger, individualisering, osv, osv kan ikke håndteres af en analyse. Tværtimod stiller det stigende kompleksitet enorme krav til forandringsevne og en konstant kreativ fortolkning og omstilling.

Jo dygtigere vi bliver, jo mere ens veluddannede og ens vores ledelser og medarbejdere bliver, jo mere løber vi risikoen for at vi bliver inden for søkortet. Når vi nu kender alt til konkurrenterne, vi kender alt til kundernes placering i markedet, vi ved alt om vores supply chain osv, så bliver vi mere og mere kontrollerende, mere og mere præcise i vores søkort.

Og mindre og mindre kreative og innovative.

Til kamp for den sære viden, der ligger uden for søkortet.

  • Af: Lars Lundbye
  • 28.sep.2011
arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo