SMK blogger

©

Udstilling | Nyt om kunsten | Bag om | 4.nov.2011

Rekonstruktion eller udstillingskopi?

31. marts 2012 åbner Statens Museum for Kunst sin nye præsentation af museets permanente samling af Dansk og International Kunst efter 1900. Bag nyophængningen står blandt andet museumsinspektør og forsker Birgitte Anderberg. Hun står lige nu med et dilemma, for et af de værker, hun gerne vil have til at indgå i nyophængningen, er af plast – og plasten er blevet for stift til, at værket kan hænges op. Plasten kan ikke gøres bøjelig, så hvis værket skal udstilles, må der gøres noget andet. Men hvad?

Værket kaldet Flag fra 1969 er skabt af kunstneren Peter Louis-Jensen og består af et transparent stykke plast, der er blevet lagt oven på en teltdug med løbebaner fyldt med jord. Dilemmaet består i, at Birgitte nu skal vælge, om hun vil lave en rekonstruktion eller en udstillingskopi af værket. Hvis man laver en rekonstruktion af værket, hvad sker der så med værkets autencitet? Skal man finde ud af, om teltdugen kommer fra en bestemt lejr som for eksempel Thylejren? Et bestemt telt? Og hvad med jorden? Skal man kort sagt forsøge at finde materiale, der er så tæt på at være det originale som muligt? En mulighed er at skifte plasten ud, men beholde jord og teltdug, men man ændrer dermed på værket. En anden mulighed er at lave en udstillingskopi og lade det originale værk være sikkert opbevaret, men så ser brugerne ikke det originale værk.

Dilemmaet er et godt udtryk for en af de problemstillinger, som kunstnere, kuratorer og konservatorer står over for, når de arbejder med plast. Og det er et af de dilemmaer, som PRIMI arbejder på at finde løsninger på: Kan kunstnerne for eksempel bruge plast, som ikke stivner voldsomt i løbet af årene? Hvordan kan konservatorerne bevare værkerne? Er det i orden, at de erstatter dele af værket med nyt materiale for at bevare det – og for overhovedet at kunne udstille værket?

Læs mere om Birgitte Anderberg her

  • Af:
  • 4.nov.2011
arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo