SMK blogger

Bag om | 5.nov.2010

Udflugt til INEOS - verdens tredjestørste kemiske virksomhed

PRIMI-ekspedition til PVC-fabrik i Sverige
PRIMI er et utraditionelt samarbejdsprojekt mellem kunstnere, designere, museumsfolk og plastindustrifolk. Formålet med projektet er dels at finde metoder til at bevare kunstværker i plast, dels fremadrettet at guide kunstnere og designere i, hvilken type plast de mest fordelagtigt kan benytte, når de skaber deres værker.

7 millioner tons PVC om året
Da de deltagende kunstnere og designeren i PRIMI-projektet alle benytter det fleksible og alsidige PVC-materiale i deres værker, besluttede PRIMI-gruppen sig for at foretage en ekspedition til INEOS, der har en stor PVC-fabrik liggende i Stenungsund lidt nord for Göteborg. I Europa produceres der omkring 7 millioner tons PVC om året, og materialet anvendes til alt lige fra store kloakrør til de mindste medicinske slanger. Og som antydet nu også  i større og større omfang til at fremstille kunst og designobjekter.

Præsentation og rundvisning
Ved ankomsten til fabrikken blev PRIMI-gruppen iført det traditionelle sikkerhedsudstyr, der er nødvendigt, når man besøger en kemisk fabrik: hjelm, briller og gasmaske, hvis der skulle ske udslip. Gruppen fik først en kort præsentation af INEOS-koncernen, der er verdens tredjestørste kemiske virksomhed, hvoraf den besøgte fabrik kun udgør en meget lille del.

Efter præsentationen var der rundvisning både på det store fabriksanlæg og på laboratoriet. Herefter fik gruppen en grundig introduktion i, hvordan man fremstiller PVC. For at blive i den gastronomiske metaforik, som prægede laboratoriechef, Per-Håkon Nilssons, meget detaljerede gennemgang af processerne, er den PVC, som fremstilles hos INEOS at sammenligne med det mel, der skal til for at bage et brød. Nøjagtigt som det er tilfældet med melets rolle ved bagning, så skal der mere end PVC til at fremstille et PVC-produkt, men det er unægtelig en meget vigtig ingrediens. Efter at PVC’en forlader fabrikken i Stenungssund, skal den således tilsættes forskellige tilsætningsstoffer, ellers er det ikke muligt at opnå de tekniske egenskaber, som man ønsker. Tilsætningsstofferne fremstilles på andre fabrikker, og først efter at de er mixet i PVC’en, er det muligt at fremstille PVC-produkter, hvilket i Europa sker på omkring 20.000 PVC-forarbejdende virksomheder.

Tid til spørgsmål
Efter introduktionen til PVC-materialet var der mulighed for at stille spørgsmål, hvilket i vid udstrækning blev udnyttet. Både kunstnerne, konservatoren og designeren havde mange spørgsmål. Efterfølgende udtrykte laboratoriechef Per-Håkan Nilsson stor tilfredshed med besøget.

"Efter 30 år på virksomheden fik selv jeg udbytte af flere af de ofte utraditionelle spørgsmål kunstnerne stillede", siger Per-Håkan Nilsson og tilføjer, ”det jeg hæftede mig specielt ved under besøget, det var, at kunstnerne var usædvanlig videbegærlige, fordomsfrie og åbne i deres tilgang til de informationer, vi gav dem."

Laboratoriechefen noterede sig i øvrigt, at der er tale om to meget forskellige verdener, når kunstnere møder repræsentanter for kemiske virksomheder. Per-Håkan Nilsson afsluttede besøget med at tilkendegive over for PRIMI-gruppen, at INEOS vil stille sin ekspertise til rådighed i forbindelse med PRIMI’s fremtidige arbejde.

Alle ekspeditionsdeltagerne har efterfølgende udtrykt sig positivt om besøget og ønsker nu at se næste led i kæden, hvor plastråvaren forvandles til produkter. For at få opfyldt dette ønske behøver PRIMI-gruppen ikke at tage udenlands. I Danmark har vi mange plastforarbejdende virksomheder, der helt sikkert vil tage imod den særprægede personsammensætning, som PRIMI-gruppen udgør.

  • Af: Ole Grøndahl Hansen
  • 5.nov.2010
arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo