SMK blogger

opslagstavle fra udstillingsforberedelse

Bag om | Udstilling | 9.sep.2011

Underdrivelser?

På min opslagstavle har jeg i nogle uger set på en række portrætter tegnet, malet og fotograferet af Hammershøi og nogle af hans samtidige kunstnerkolleger. De er kendetegnet ved ofte at være close-ups af mennesker hensat i en indadvendt stemning. En slags kontemplative portrætter.

På udstillingen kommer man til at kunne se en hel række af portrætter af denne type, hvor der er tale om stemningsdominerede billeder fremfor traditionelle portrætter, hvor man kan se den afbildede person i øjnene.

Via Facebook har vi fået et ønske om her på bloggen at skrive om: "De psykologiske aspekter bag underdrivelsen i Hammershøis værker". I forhold til flere af portrætterne vil jeg mene, at Hammershøi via sin sanselige male- og tegnemåde og sin insisteren på det indadvendte eller opslugte menneske arbejder med en slags maleriets psykologi. Med andre ord så fortæller han ikke så meget - han underdriver på det narrative plan - til gengæld vil mange mærke meget foran værkerne. Der kommer en anden slags transport eller kontakt fra billede til beskuer.

Jeg kan ikke udtale mig om de psykologiske aspekter bag underdrivelsen i Hammershøis værker, men jeg har lagt mærke til den stærke tiltrækningskraft fænomenet har: jo mindre der er fortalt i billederne, desto mere får man trang til at undersøge de enkelte strøg og den absorberende stemning, som malerierne afgiver.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo