SMK blogger
De færdige bogvugger i udstillingen Blomster og Verdenssyn.

De færdige bogvugger i udstillingen Blomster og Verdenssyn.

Bag om | Nyt om kunsten | 5.apr.2013

Vuggevise til blomsterbøgerne

Sjældne blomsterbøger er fragtet ind til SMK i polstrede æsker med kurerer, der overvåger, at bøgerne bliver lagt i bogvugge. Bøgerne skal i vugger for, at de kan udstilles på museet.

Ude i verden findes andre fantastiske blomsterbogværker næsten på højde med Gottorfer Codex, og de er lånt ind til udstillingen Blomster og Verdenssyn. Det Kongelige Bibliotek og Naturhistorisk Museums Centralbibliotek & Herbarium har venligt udlånt bøgerne, og sammen med SMK's egne Gottorfer Codex og Det Grønne Florilegium skal de ligge og blomstre i hver deres montrer. Bøgerne, vi har lånt, er Besler, Fuchs, Heerforts Herbarium, Heerforts Florilegium, Ortus Sanitatis, Brevarium og Linné

Der er mange omstændigheder, der skal være på plads, når museerne låner til hinanden. Hanne Kolind Poulsen og Eva de la Fuente Pedersen - de to inspektører, der har udvalgt de værker, der er på udstilling – har først været på udforskningsture på flere museer, blandt andet på Det Kongelige Bibliotek og Naturhistorisk Museum. Derefter har inspektørerne nøje udvalgt, hvilke opslag de vil vise og spurgt om lov til at låne bøgerne hos museer og biblioteker. Deres konservatorer vurderer så, om bøgerne kan åbnes og ligge opslået uden at bøgerne tager skade. De bestemmer faktisk også, hvor meget bogen må åbnes, altså hvor stor en vinkel opslaget må være.

Vuggefabrikationen går i gang

Når alt er besluttet, går vuggefabrikationen i gang her på konserveringsværkstedet. Det er konservatorerne Niels Borring og Christian Balleby Jensen, der står for fremstillingen af vuggerne. De tager mål af bøgerne, og de aftalte opslagsvinkler passes til. Nogle gange vælger udstillingsarkitekten, at bogvuggerne kan være af klar akrylplast, men de kan også være fabrikeret af karton, som derfor skal være syrefri. Alle de materialer, der ligger sammen med kunstværker i et lukket rum, som en montre jo er, må ikke indeholde kemiske stoffer, der er nedbrydende for kunstværket.

Når udstillingen er åbnet, kan vi se de smukke bøger ligge fint og blødt i hver deres vugge. Der er blevet puslet så meget om de flotte bøger, at en blid vuggevise klinger i det fjerne.  • Af: Anja Scocozza
  • 5.apr.2013
arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo