SMK blogger

SMK digital | 13.nov.2015

Wiki Labs – berigelse af kunsthistorien på Wikipedia

Af Merete Sanderhoff, inspektør og seniorrådgiver for digital museumspraksis

SMK og den Hirschsprungske Samling samarbejder med Dansk Wikipedia om at forbedre viden og ressourcer om kunsthistoriske emner på Wikipedia. Hver måned mødes en gruppe kunstinteresserede, wikipedianere og museumsfolk på SMK til Wiki Labs, hvor vi sammen lærer om hvordan man skriver til Wikipedia. Det er til gavn for alle – også dig.

Statens Museum for Kunst og Den Hirschsprungske Samling er statslige museer. Det betyder at vores samlinger tilhører alle, og at vi varetager dem på vegne af befolkningen. I en digital tidsalder arbejder vi med nye måder at være relevante for alle i samfundet, også dem der ikke besøger museer så ofte, eller ikke er særligt interesserede i kunst. Hvordan kan vores samlinger blive nærværende og meningsfulde for flere end dem, der gæster museerne?

Hvorfor samarbejder vi med Wikipedia

Igennem de seneste årtier har museer verden over digitaliseret deres samlinger, og mange har også lagt dem på nettet, så man kan se hvad de har at byde på. Men for mange brugere på nettet er det ikke nok at kunne se billeder af kunstværkerne – de skal også kunne tage dem og benytte dem til nye formål. Det gælder for eksempel de mange frivillige verden over, der skriver, redigerer og forbedrer artikler i den åbne encyklopædi Wikipedia. Wikipedia henter alle sine billeder fra medierepositoriet Wikimedia Commons der, som navnet antyder, er en ’fælled’ – dvs. billederne i Wikimedia Commons ejes af og må benyttes af alle. Fordi Wikipedia er en åben encyklopædi, kan den kun benytte billeder, der ikke er underlagt eksklusivrettigheder såsom copyright.

Wiki Labs

Museer ligger inde med tonsvis af digitaliserede kunstværker, som på grund af alder er fri af copyright. Traditionelt har museernes billeder været lukket inde bag betalingsmure. Men i dag, hvor vi har et internet, der flyder over med billeder, har flere og flere museer erkendt, at hvis vores billeder skal have en chance for at blive opdaget og benyttet, så skal de være frit tilgængelige på nettet. En del museer rundt om i verden har i de senere år frigivet deres digitale kunstskatte til fri afbenyttelse. Det åbner op for, at billederne også kan tilflyde Wikimedia Commons og bruges til at illustrere Wikipedia artikler.

Wikipedia har 18 milliarder sidevisninger og 500 millioner unikke besøgende – hver måned. Den åbne encyklopædi findes på 250 forskellige sprog, og rummer 37 millioner artikler. Museer, der frigiver deres billedsamlinger, har chancen for at bidrage til denne enorme vidensbank, der dagligt vokser med over 1.000 artikler på verdensplan.

Museer ligger inde med værdifulde ressourcer for Wikipedia, i form af troværdige gengivelser af kunstværkerne i vores samlinger, og indgående viden om disse værker og historierne omkring dem. Store internationale museer som Rijksmuseum i Amsterdam, National Gallery of Art i Washington og The Getty Museum i Los Angeles har åbne samlinger, der beriger tusindvis af Wikipedia-artikler og fører til millioner af sidevisninger med disse museers billeder. (Se flere åbne samlinger).

Det har vi ladet os inspirere af på Den Hirschsprungske Samling og SMK. Vi har frigivet højopløselige billeder af værker i vores samlinger, og siden 2014 har vi afholdt en række arrangementer og workshops i samarbejde med Dansk Wikipedia, for at lære om hvordan vi bedst understøtter Wikipedias vækst og forbedring.

Wiki Labs

Brugerinvolvering – mere end et buzzword

Her i efteråret har vi afholdt månedlige Wiki Labs, med deltagelse af wikipedianere, museumsfolk, og andre der er interesserede i at skrive til Wikipedia. For os som museer er det en fantastisk måde at møde folk, der allerede skriver og redigerer Wikipedia-artikler, eller har en passion for og viden om kunst, som de gerne vil i gang med at dele. Samtidig har vi lejlighed til at fortælle om aktuelle kunsthistoriske emner, der kan oprettes eller forbedres, og lære om hvordan vi kan berige Wikimedia Commons med vores digitaliserede samlinger.

Wiki Labs er et af de steder, hvor vi samarbejder med vores brugere på en berigende og meningsfuld måde. Når vi inviterer til Wiki Labs er det i en erkendelse af, at der er masser af mennesker udenfor museerne, der ligger inde med værdifuld viden om kunst. Det har Wikipedia for længst og til overflod bevist, med sine millioner af brugerskabte artikler om alt fra Rafael til raketvidenskab. Som offentligt museum og dannelsesinstitution ser vi det som en vigtig opgave at støtte op om den vidensproduktion, der sker på nettet, med de værdifulde råmaterialer, som vi kan levere: Kvalitetsbilleder af kunstværkerne, og troværdige kilder til ny viden og forståelse af kunsten og dens mange historier.

Crowdsourcing er et af de buzzwords, der florerer når vi taler om brugerinddragelse, og Wikipedia er ofte blevet fremhævet som et af verdens mest omfattende og succesfulde crowdsourcing-projekter. Begrebet blev oprindeligt lanceret i 2006, og er siden blevet præciseret i takt med at crowdsourcing har bredt sig i hele verden og til alle dele af samfundet. En kort og præcis definition lyder, at crowdsourcing er en problemknuser- og produktionsmodel, der faciliteres online ("An online distributed problem-solving and production model". Daren C. Brabham, Crowdsourcing, MIT Press 2013.

Det problem, der dagligt knuses af wikipedianere i hele verden, er fri adgang for alle til viden om alting. Det er en enorm ambition, som er work-in-progress, og det er en ambition som Wikipedia har til fælles med kulturarvsinstitutionerne. Siden Oplysningstiden, hvor offentlige museer blev etableret, har det været vores fornemste opgave at formidle og udbrede viden om kunst og kulturhistorie til alle, og dermed fungere som vigtige dannelsesinstitutioner i et oplyst og demokratisk samfund.

Internettet har givet os helt nye muligheder for at opfylde denne rolle, med langt større rækkevidde for vores virke end hidtil. Fordi Wikipedia er den mest omfattende og anvendte kilde til viden for verdens borgere, er det et helt naturligt sted at sætte vores samlinger i spil. Når vi afholder Wiki Labs er det for at facilitere, at folk udenfor museerne kan skrive bedre artikler om de emner, de er optagede af, fordi de får adgang til troværdigt billed- og kildemateriale. På den måde bidrager vi til, at viden om kunst og kunsthistorie bliver tilgængelig og brugbar for mange flere mennesker, end vi kan håbe på vil besøge vores egne museer og hjemmesider. Som en af mine kolleger sagde for nylig: ”Crowdsourcing når det er bedst, er at institutionerne faciliteterer at brugerne kan være med til at skabe noget, de selv har behov for”.

I den seneste tid er museerne blevet kritiseret for at sælge ud i jagten på at opfylde stigende forventninger til digital formidling og brugerinddragelse. Er publikum blevet vigtigere end kunsten, spørges der retorisk? (Se fx "Er publikum blevet vigtigere end kunsten og kulturen?" og http://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/er-publikum-blevet-vigtigere-end-kunsten-og-kulturen og SMKs svar på tiltale "Der findes ikke kun én måde at opleve kunsten på".

Svaret på dette må være et nyt spørgsmål: Hvis publikum ikke er engageret i kunsten, hvorfor skulle de så støtte op om, at vi som museer bevarer den? Brugerinddragelse på forskellige niveauer er en vej til at skabe relevans for publikum, så de selv får mulighed for at engagere sig på måder, der giver kunsten og kulturarven betydning for dem. Og det der betyder noget for én, det holder man af og passer godt på.

Vi mødes til sæsonens sidste Wiki Lab fredag den 27. november på SMK. Alle er velkomne – medbring laptop, og gerne idéer til hvad du vil arbejde med. Du kan følge vores fælles arbejde og diskussioner i Facebook-gruppen Wiki Labs Kunst.

Se flere åbne samlinger her: http://openglam.org/open-collections/

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo